NL               FR
 
Museum     Boekingen     Online Bezoek     Geschiedenis v/d lampen    
In de klas    Lumina & Co     Lampen te koop     Uitvindingen     Video
 
Home
Openingsuren
    Prijzen
Hoe bereiken ?
Groepsbezoeken
Pers & Media
Links
Downloads
Contact

Nieuws
 
 

Uitvindingen

1) De gloeilamp

Als we zo eens naar het lijstje kijken met uitvindingen vinden we bovenaan De Gloeilamp.

Als je aan iemand vraagt van: Wie heeft de lamp uitgevonden zeggen ze bijna altijd Edison. Eigenlijk is dit niet helemaal de waarheid. Voordat Edison met zijn lamp op de markt kwam waren er al veel meer lampen op de markt gekomen.

Zoals onder andere de Engelsman Swan. Edison en Swan vormden trouwens een “joint venture” Ediswan genaamd.
Maar die samenwerking duurde niet lang.

De bezoeker van Lumina Domestica kan een gloeilamp in het museum bewonderen met Ediswan erop vermeld.

Het verschil was dat de lamp van Edison een gangbare levensduur had. De lampen van zijn mede uitvinders branden eigenlijk niet lang genoeg om ze te kunnen verkopen. De lamp van Edison was echter wel rijp voor de verkoop. Edison is eigenlijk zo bekend geworden omdat hij de gloeilampen ging verkopen.

Edison ging ook een eigen stroomvoorziening aanleggen voor de mensen die in het bezit waren van zijn gloeilampen.
Je kreeg dan ook de eerste straten waar men elektrische verlichting had met aan het eind een energie centrale van Edison.

2) De Cardan uitvinding

Cardan heeft in 1560 vastgesteld dat wanneer hij een vloeistof in een cilindervormige buis deed, die hij daarna omkeerde om de vloeistof er weer te laten uitvloeien langs een kleine opening onderaan, de vloeistof niet wegvloeide, behalve wanneer men vloeistof afnam, zoals bij drinkbakjes voor vogels.

Hij verklaarde dit door het feit dat lucht niet verenigbaar is met vloeistof.

In werkelijkheid blijft de vloeistof in de buis omwille van de atmosferische druk, maar men heeft moeten wachten tot Torricelli deze ontdekking deed
in het begin van de 17de eeuw.

3) De Argand uitvinding

Argand werkte rond het einde van de jaren 1700 in een distilleerbedrijf.
Hij heeft er vastgesteld dat de vlam onder de distilleerapparaten levendiger werd, wanneer hij bovenop de lont een soort schoorsteen plaatste.

Hij paste deze uitvinding toe op de lamp door bovenop de lont een lampenglas te plaatsen.

Hij maakte de lont rond en hol waardoor de vlam aangewakkerd werd, aangezien  de lucht de brandstof kon bereiken waardoor er een verhitting ontstond binnen en buiten de lont.

Door een combinatie van de uitvinding van de cilindervormige buis van Cardan, het lampenglas en de holle lont, ontwierp hij de Argand lamp, ook studentenlamp genoemd.

Dit verhaal kan U lezen in het boek van Ami Argand dat te koop is in het museum Lumina Domestica in Brugge of er kan besteld worden.

4) Divers

Tijdens een bezoek aan St. Petersburg was ik verbaasd te lezen op een herinneringsplaat tegen een gevel :
Op 11 september 1873
werd in deze straat
de eerste elektrische lamp geplaatst
gemaakt door A.N. Lodygin

Na wat opzoekingswerk ben ik te weten gekomen  dat de Rus Alexander Nikolayevich Lodygin (geboren in 1847 en overleden in 1923) een electro-ingenieur was. Hij werd geboren in het dorpje Stenshino in de regio Tambov.

In 1873 verbeterde Lodygin de lampen uitgevonden door anderen, zoals de Amerikaan John Wellington Starr, de fransman Jean Eugène Robert-Houdin
(de beroemde goochelaar).

Het gebruik van een pomp om een glazen gloeilamp voldoende luchtledig te maken, was één van zijn bijdragen aan de lange geschiedenis van de uitvinding van de elektrische gloeilamp.